De oorsprong van Liempde

De oorsprong van Liempde

Herkomst naam van Liempde

Liempde heeft haar naam te danken aan klei- of leemachtige grond. Vroeger werd Liempde ook wel Linden (1570), Lijemde (1644) of in de volksmond Liemt (1841) genoemd. De leemachtige grondsoort wordt vooral rond het stroomgebied van de Dommel gevonden.

De sterk kronkelende Dommel overspoelde in het verleden jaarlijks de beemden van het beekdal. Deze lagere, vaak leemrijke en drassige delen blijken vanaf de 19e eeuw een uitstekende voedingsbodem voor de populier. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de klompenindustrie in en rond Liempde goed draaide.

Vele veldnamen zoals D'aasdonk, Ooiendonk en Bleek verwijzen ook nog naar de lagere, drassige situatie. De bosrijke omgeving keert ook terug in namen als Laar, Gerlaar of Geelders.

Oorsprong van het dorp Liempde

Vanaf 1232 was Liempde 'Hertogsdorp' binnen de Meierij van 's-Hertogenbosch dat behoorde tot het Kwartier van Peelland. De hoofdplaats was Rode, nu bekend als Sint-Oedenrode. Liempde was daarmee een zogeheten ressort van Rode maar had wel een eigen schepenbank. Dat betekent dat Liempde een eigen burgemeester en wethouders had met sterke rechterlijke taken.

In 1391 schonk Hertogin Johanna het dorp als een hoge Heerlijkheid aan Ridder Willem van de Meeren van Boxtel. De banden met Peelland blijven bestaan. Het dorp was verdeeld in twee zogeheten hertgangen, de ene bestaande uit Kasteren/Vrilkhoven/Looeind, de andere uit Berg/Hezelaar/Koestraat.

Het raadhuis van Liempde

In 1787 ontwierp Hendrik Verhees (afkomstig uit Boxtel) het Liempdse raadhuis. Deze werd gebouwd op een driehoekig plein tussen de buurtschappen in. Datzelfde raadhuis vormt nu nog het middelpunt van het huidige dorpscentrum. Natuurlijk, vanzelfsprekend, zijn er diverse moderniseringen uitgevoerd.

De functie van raadhuis verviel per 1 januari 1996 toen de voormalige gemeenten Liempde en Boxtel werden opgeheven en opgingen in de nieuwe gemeente Boxtel. Deze telt ruim 30.000 inwoners. Een kleine 5.000 daarvan wonen in Liempde.