Gemondesestraat 8

Gemondesestraat 8

Beeldbepalend object

Dit woonhuis is in 1926 gebouwd als boerderij met een stal en een schuur. Waarschijnlijk levert aannemer C. van den Boomen ook het ontwerp aan. Het pand is uitgevoerd als dorpswoning en sluit qua stijl niet aan bij de traditionele Brabantse boerderijtypes. Karakteristiek is de toepassing van gevelopeningen met een segmentboog, de symmetrische gevelindeling en de langs de dakgoot gelegen siermetselwerklijst. Het pand is nu een eenlaagse woning met mansardedak. Op het terrein is camping en kampeerboerderij De Mus'donck gevestigd.

In de herfst van 1944 woont Helena van Weert met haar elf kinderen in het woonhuis. Haar echtgenoot is een paar maanden eerder overleden. Op 17 september van dat jaar wordt de Amerikaanse piloot Jack Muller (1920-2003) tijdens operatie 'Market Garden' boven Olland neergeschoten. Tommy, het hondje van familie Van Weert, vindt de jonge piloot en Helena vangt hem liefdevol op binnen haar gezin. Een riskante onderneming, omdat Duitse militairen de schuur van de familie gevorderd hebben en veelvuldig op het terrein verblijven. Helena maakt er geen punt van. De piloot, die een beenbreuk heeft opgelopen, wordt verzorgd in de linkerkamer van het voorhuis. Hij krijgt een vervalst persoonsbewijs met daarop het portret van onderwijzer Van Aerle. De piloot houdt zich doofstom. Dit ten gevolge van het bombardement op Eindhoven waar hij, zo wordt aan derden verteld, als arbeider werkte. De Duitsers krijgen geen argwaan en Muller wordt tot de bevrijding van Liempde op 24 oktober 1944 door de familie verzorgd. Het paar klompen dat hij in die periode krijgt, belandt via vele omzwervingen in 2007 weer terug Liempde en is nu in bezit bij Heemkundestichting Kèk Liemt.

De Gemondesestraat leidt naar het kerkdorp Gemonde en is een oude herdgang, waarover de herder het vee van en naar het weidegebied leidde. Deze vindt zijn oorsprong al in de vroege Middeleeuwen, maar er zijn ook sporen van een Romeinse nederzetting aangetroffen. De boerderij is destijds gebouwd in opdracht van boer Marinus van Weert uit Sint-Michielsgestel.

Bronnen:

  • Beschrijving gemeentelijk monument, 2004.
  • 'Klompen verbeelden stukje Liempdse oorlogshistorie', door Marc Cleutjens. Brabants Centrum, 3 januari 2008.