Parkstraat 26

Parkstraat 26

Rijksmonument

Deze boerderij is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. De hoeve is oorspronkelijk een hallenhuis dat aan beide zijden is verlengd. Hierdoor heeft het gebouw de kenmerken van een langgevelboerderij gekregen. De boerderij is asymmetrisch (hoge voorgevel, lage achtergevel), wat zichtbaar is aan de korte rechtergevel van de hoeve. Voor het pand staat een zeldzaam geworden type schuur. Haaks achter de hoeve bevindt zich het oude bakhuisje. De (brood)bakoven en de rookgang zijn nog intact. Ook staat de oude trog waarin het deeg werd gekneed nog in het bakhuis.

Het bedrijfsgedeelte heeft houten wanden, die recentelijk nieuw zijn aangebracht. Het middendeel van de voorgevel heeft een deur met twee kleine raampjes. Tot de jaren zestig van de twintigste eeuw bevindt zich hier een potstal, een open ruimte waar de koeien in hun eigen mest, vermengd met stro, staan. Wanneer de koeien in de zomer buiten staan, wordt de stal uitgemest. De poststal wordt vervangen door de zogenaamde Hollandse stal, die voorzien is van een goot waar de mest in valt.

De opkamer en de kelder zijn niet meer aanwezig. De raampjes ervan zijn echter nog wel te zien in de korte gevel van de boerderij. 

Bronnen:

  • Observaties van Dick Zweers, bouwhistoricus en lid van de Monumentencommissie gemeente Boxtel en Els Vissers, jarenlang verbonden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, d.d. 29 november 2011.
  • Beschrijving rijksmonument, 2004.