• 2 september 2019 t/m 29 september 2019
  • Liempdsen Herd, Barrierweg 4, Liempde

Expositie Jan van Dingenen: etsen, Toyobo en computertekeningen

Vanaf zondag 1 september tot en met zondag 29 september exposeert Jan van Dingenen met etsen, Toyobo drukken en computertekeningen in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 in Liempde). De grafiek-expositie is te bezichtigen gedurende de openingstijden: de hele week (behalve ‘s maandags en ’s woensdags) van 11.00 tot 16.00 uur. Op alle zondagen is Jan aanwezig om uitleg en toelichting te geven over zijn werk.

Jan van Dingenen maakt al meer dan 40 jaar grafiek; afbeeldingen op papier waarvan je er meer dan één kunt maken en die allemaal net anders zijn. Hij maakt vooral etsen. Bij etsen wordt de voorstelling getekend door met een naald te krassen dóór een beschermende laag op een metaalplaat, meestal van zink. Daarna laat een zuur via de tekening ín het metaal bijten. De beschermlaag wordt verwijderd en de groeven in het zink worden gevuld met inkt. Onder de pers wordt de voorstelling op papier gedrukt. Bij het drukken van een ets kunnen verschillende kleuren inkt worden gebruikt. De zinkplaten kunnen verzaagd worden en los van elkaar gedrukt worden. Dit geeft de mogelijkheid om verschillende kleuren naast elkaar te drukken en om combinaties te maken met blinddruk (zonder inkt) en kartondruk.

Toyobo druk

Tegenwoordig is er een minder omslachtige methode om een tekening in een te drukken vorm om te zetten: de Toyobo druk. Deze werkt met een fotogevoelige laag. Als het goed gaat, geeft dit een fraai resultaat maar het proces lijkt (nog) niet echt stabiel. Op de tentoonstelling in D’n Liempdsen Herd hangt een aantal mooie prenten met deze techniek. 

Computertekeningen

Behalve de etsen en de Toyobo drukken, maakt Jan ook computertekeningen. Hier is hij zo'n 25 jaar geleden mee begonnen nadat hij kennis had gemaakt met het programma CorelDraw. De techniek en het karakter van computertekeningen zijn erg verschillend van zijn andere werk. Computertekeningen hebben beperkingen, maar vooral met kleur zijn er erg veel mogelijkheden. De etsen en Toyobo drukken zijn meestal gemaakt op basis van pentekeningen. Het wit in de prenten is bij Jan zeer belangrijk en vaak doorbreekt hij hierbij de rechthoek van de etsplaat door de plaat te verzagen. Ook in de computertekeningen verwerkt hij vaak pentekeningen.

Thema’s

De thematiek in de drie technieken is bij Jan vaak natuur: planten, dieren en landschappen. Maar ook mensen of hun invloed zijn meestal niet ver weg. Erotiek, de spanning tussen man en vrouw, duikt ook regelmatig op in zijn werk. Op de site www.vandingenen-grafiek.nl staan de meeste prenten van Jan. Op de tentoonstelling in D’n Liempdsen Herd zijn prenten in de verschillende technieken te zien. Alle prenten zijn gedrukt in een zeer beperkte oplage: maximaal 10, meestal minder. Alle tentoongestelde werken zijn te koop.

Expositie

Van zondag 1 september tot en met zondag 29 september exposeert Jan met zijn werken in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd. De expositie is te bekijken tijdens de openingstijden: de hele week (behalve ‘s maandags en ’s woensdags) van 11.00 tot 16.00 uur. Op alle zondagen is Jan van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig om uitleg en toelichting te geven over zijn werk.