• 3 maart 2019
  • 10:30
  • Café Het Wapen van Liempde, Raadhuisplein 4, Liempde

Kolderzitting

Kolderzitting

Een paar weken geleden lazen we in de krant “Windmolens moeten we gaan inpassen, leuk of niet.” Een paar dagen later gevolgd door een artikel met als kop “Boxtel zoekt plek voor windmolens.” Woorden opgetekend uit de mond van wethouder Peter van de Wiel. Windmolens moeten er dus komen, maar de grote vraag is waar.

Op naor d’Honderd uit Liempde ziet de plaatsing van de hoge windmolens ook als een wezenlijk probleem en nodigt iedereen dan ook uit zijn of haar woordje te doen tijdens een hoorzitting op zondagochtend 3 maart in Café het Wapen van Liempde.

'Zo ès de wind wèijt, drèijt de meule' klinkt heel logisch, maar klopt dat ook? Kwam een meisje in de vorige eeuw thuis met een vriend uit een naburig dorp kreeg ze nogal eens te horen: “Komt ie uit…? Boxtel? Boxtel Oost, West , Rooi of Best bijvoorbeeld?” Was het antwoord soms al snel: “Daar komt nog geen goei’ geit vandaan. Sterker nog, de wind alleen al deugt niet.” Als dat werkelijk zo is, betekent dat voor de Liempdenaren dat enkel de wind komend vanuit hun dorp de enige goede is met als gevolg dat de windmolens elders zullen moeten komen staan. 

Tijdens de strijd tegen de herindeling hebben de Liempdenaren bewezen als een echte Don Quichotte hun standpunten met hand en tand te zullen verdedigen. En wat doet het toeval? Deze Spaanse edelman ging ook de molens te lijf samen met zijn knecht Sancho Pancha. Strijden is goed, maar kunnen de Liempdenaren ook alternatieven aandragen misschien? Zo zouden ze in de wintermaanden massaal op de hometrainer kunnen stappen om in estafette vorm stroom bij elkaar te trappen. Al was het maar om de sfeervolle stratenlange kerstverlichting te laten branden.

Welke standpunten en alternatieven aangevoerd zullen worden, is te horen tijdens de Kolderzitting op zondagochtend 3 maart vanaf 10.30u. Insprekers*) wordt verzocht zich vooraf aan te melden bij Op naor d’Honderd. Tel: 06 49 78 20 50.


*) Om organisatorische reden wordt insprekers verzocht hun betoog na een dik kwartiertje af te ronden.

 

Meer informatie
Op naor d’Honderd
06 49 78 20 50