Liempdse jeugd kan cultureel apenkooien in De Serenade

Liempdse jeugd kan cultureel apenkooien in De Serenade

Breakdance, blaasmuziek maken, animaties maken, facepaint. Kinderen uit groepen 3 tot en met 8 kunnen zich zondag 12 juni uitleven in De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde. De multiculturele accommodatie en fanfare Concordia verzorgen die middag het gratis jeugdevent Apenkooien.

,,We zijn blij dat we in De Serenade weer dit soort toffe activiteiten kunnen houden”, vertelt vrijwilliger Pål Jansen van de gelijknamige beheersstichting. ,,Dit is nog een verlate activiteit die we in 2020 wilden laten plaatsvinden vanwege ons destijds 25-jarig bestaan. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Ons doel is om laagdrempelig zoveel mogelijk jeugd kennis te laten maken met cultuur en muziek. Daarom is deelname ook gratis voor iedereen: zie het als een traktatie aan de Liempdse jeugd.”

Net als bij de sportieve variant, zijn er tijdens de culturele apenkooisessie ook allerlei onderdelen op de vloer van De Serenade die de kids kunnen passeren. ,,Zo geeft breakdancer Ranil van Peperstraten van Rawneal een demonstratie. Hij is momenteel een optreden aan het voorbereiden met diverse kinderen van basisschool De Oversteek“, vertelt Janneke van den Heuvel van fanfare Concordia. Ingrid Saris, ook lid van de muziekvereniging, vult aan: ,,Zelf zijn we met het hele korps nummers aan het instuderen voor die dag. Bovendien kunnen kinderen zelf ook beleven hoe gaaf het is om samen blaasmuziek te maken.”

Bas van den Biggelaar van Basman Creëert is bovendien ingeschakeld voor een gave sessie stop-motion-animaties maken. Met een tablet in de hand en allerlei voorwerpen voor handen, leren de jonge deelnemers hoe ze hun eigen animatie maken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, krijgen de kids die zondag uitgelegd. En uiteraard maken ze ook hun eigen filmpje. Aansluitend op het ‘filmdeel’ van de dag, is er tijdens Apenkooien ook een heuse grime-afdeling. Mareille Gubbels uit Boxtel voorziet kinderen die dat willen namelijk van facepaint.

Afsluitend is er een knallend optreden waarbij dans, muziek en film samen komen. Hoe iedereen dat voor elkaar moet zien te krijgen tijdens deze culturele beestenboel, is nog de vraag…

De jeugdmiddag Apenkooien in De Serenade begint op 12 juni om 13.30 uur, inloop vanaf 13.00 uur, en duurt tot ongeveer 18.00 uur. Deelname is dus gratis, aanmelden wel nodig. Dit kan tot en met zaterdag 4 juni door een mail te sturen naar info@deserenade.nl

Foto: Bas van den Biggelaar/Basman Creëert