Opening De Rouwbommel Liempde door burgemeester van Meygaarden

Opening De Rouwbommel Liempde door burgemeester van Meygaarden

(foto: Ruud van Nooijen)

In het kader van het SPPiLL-project ‘Liempde, gastvrije en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud’ (onderdeel van het programma Kloppend Hart van Het Groene Woud), is het project ‘Hooilanden’ aan de Vleutstraat in Liempde gerealiseerd. Hier kunnen bezoekers ervaren hoe dit landschap, dat inmiddels de naam ‘Rouwbommel’ heeft gekregen, er honderd jaar geleden uitzag. Op zaterdag 25 juni aanstaande wordt dit uniek stuk Liempdse natuur geopend door Ronald van Meygaarden, burgemeester van Boxtel.

Op de locatie aan de Vleutstraat is, met de energie van vrijwilligers, zes hectare cultuurhistorisch hooilandenlandschap hersteld. Daarmee is het het grootste natuurproject van SPPiLL. Bezoekers kunnen hier ervaren hoe het Liempdse Scheekenlandschap er in 1915 uitzag, welke biodiversiteit een dergelijk kleinschalig cultuurlandschap in zich heeft en hoe het zich verder ontwikkelt. Het hooilandenlandschap heeft de naam Rouwbommel gekregen, een naam die voor deze percelen al eeuwen gebruikt werd. De hooilanden zijn naast de akkers, bosjes, weilanden en woeste gronden (natuurgebieden) een onlosmakelijk element in het cultuurhistorisch super-ensemble van Liempde en vormen een belangrijke schakel binnen het historische landbouwsysteem van Het Groene Woud.

Inmiddels is de Rouwbommel een prachtig stukje natuur geworden, dat beheerd wordt door Natuurwerkgroep Liempde/Stichting Natuurprojecten Liempde, waar bezoekers graag wandelen. In de zomerperiode grazen er runderen en zal er op de ouderwetse manier gehooid worden.

Het project is al in 2019 gerealiseerd. Vanwege Corona hebben we de opening steeds moeten uitstellen. Wij zijn daarom bijzonder verheugd dat deze nu alsnog plaats kan vinden.

Programma

De opening begint zaterdag 25 juni om 14.00 uur en vindt plaats in de Rouwbommel.

  1. Welkom door Tossy de Man, voorzitter SPPiLL
  2. Opening Rouwbommel door burgemeester Van Meygaarden
  3. Toelichting op het programma door Jos de Vriend, voorzitter Natuurwerkgroep Liempde en presentatie van een flyer over de Rouwbommel
  4. Diverse activiteiten voor jong en oud: Er zijn veldlessen voor kinderen, rondleidingen voor volwassenen, hooidemonstratie en er wordt getoond hoe het hooi op ruiters wordt opgeslagen om te drogen.
  5. 15.30 uur afsluiting met een hapje en een drankje

Kom op de fiets!

De Rouwbommel ligt aan de Vleutstraat, vanuit de Liempdse kern gezien 250 meter voorbij Ruitersportschool De Rekkendonken (aan dezelfde kant). Advies: kom op de fiets! Parkeren kan niet anders dan in de berm langs de (drukke) weg, bij De Rekkendonken is die dag geen parkeergelegenheid.

Deze opening wordt georganiseerd door SPPiLL in samenwerking met Natuurwerkgroep Liempde en Stichting Natuurprojecten Liempde. U bent als pers van harte welkom!