Praktisch verkeersexamen voor basisscholen

Op 15 en 16 mei 2018 organiseert de gemeente Boxtel samen met de basisscholen in Boxtel het praktisch verkeersexamen voor groep 7. Met dit examen kunnen de kinderen testen of ze de theoretische verkeerslessen ook in de praktijk kunnen omzetten. De theorie is op 5 april 2018 tijdens het schriftelijk verkeersexamen al getest. Pas als de kinderen voor beide examens slagen, ontvangen zij een verkeersdiploma.

343 leerlingen gaan ‘op’ voor het examen

Voordat de leerlingen van start gaan, controleren de deelnemende scholen de fietsen. Je kunt immers pas het verkeer in als je remmen, je licht en je fietsbel goed werken. In totaal nemen er 343 basisschoolleerlingen uit Boxtel en Liempde deel aan het verkeersexamen. Daarvoor volgen de kinderen op de fiets een parcours door Boxtel. Vanaf 9.00 uur vertrekken de leerlingen om de minuut vanaf de parkeerplaats bij gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat.

Het parcours

De leerlingen rijden een route van ongeveer 20 minuten door Boxtel. De route loopt vanaf het startpunt via de Nieuwe Nieuwstraat, Beneluxlaan, Hobbendonkseweg, Fellenoord, Grote Beemd, Raaphof, Prins Hendrikstraat, Molenstraat, Van de Voortweg, Baanderherenweg, Achterbergstraat, Brederodeweg, Boerhaavestraat, Bosscheweg, Vicarius van Alphenlaan, Schijndelseweg en Pastoor van Besouwplein terug naar het startpunt.

Controlepunten

Op dit parcours zijn vijftien controlepunten. Daar staan telkens hulpouders die controleren of de leerlingen veilig fietsen: kijken ze goed om als ze afslaan en steken ze daarbij hun hand uit? Fietsen ze correct door de toegelaten straten? Aan het einde van de dag worden de examens nagekeken. Nog in dezelfde week krijgen de kinderen de uitslag en het verkeersdiploma.

Help Brabant mee op weg naar nul verkeersdoden

Het praktisch verkeersexamen past binnen de provinciale actie ‘Help Brabant mee op weg naar nul verkeersdoden’. Daarnaast ontvangen scholen die zijn aangesloten bij het Brabants Verkeersveiligheids Label, kortweg het BVL, bij deelname extra waarderingspunten voor hun label.

Dit jaar wordt aan het praktisch verkeersexamen deelgenomen door De Vorsenpoel, De Oversteek, De Spelelier, St. Petrus, Angelaschool, De Hobbendonken, Prinses Amaliaschool, De Beemden en De Maremak.