Gemondesestraat 14

Gemondesestraat 14

Gemeentelijk monument

Deze boerderij dateert uit 1922 en is een zogeheten langgevelboerderij, die kenmerkend is voor de boerderijbouw in oostelijk Brabant in de negentiende en twintigste eeuw. Bij een langgevelboerderij zit de voordeur aan de lange zijde. De hoeve ligt in het buitengebied van Liempde (gemeente Boxtel). De straat leidt naar het buurtschap Gemonde, dat zijn oorsprong vindt in de vroege Middeleeuwen, maar er zijn ook sporen van een Romeinse nederzetting aangetroffen. De boerderij heeft een traditionele indeling met een op de kopgevel aansluitende woning en een naastliggend deel met stal en schuur. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik.

In 1922 geeft Adrianus Versantvoort opdracht voor de bouw van deze boerderij. Acht jaar later verhuist hij naar Best. Hij verkoopt de hoeve aan zijn broer. De boerderij is tot het begin van de eenentwintigste eeuw eigendom van de familie Versantvoort gebleven.

De eenvoudige uitvoering van de boerderij verwijst naar de matige landbouwpraktijk die Brabant eeuwenlang heeft gekend. De boerderij is rechthoekig en beslaat ongeveer 26 x 8 meter. Het pand bestaat uit één woonlaag. Het zadeldak is gedekt met gesmoorde muldenpannen. Ter hoogte van het woongedeelte bevindt zich op de nok een bakstenen schoorsteen. De gevels zijn gemetseld in bruine baksteen in kruisverband. Een bakstenen siermetselwerklijst sluit de voorgevel af. De voorgevel van het woongedeelte is symmetrisch ingedeeld. Aan beide zijden van de ingang bevindt zich een zesruits venster. Boven de ingang en de vensters is een bakstenen segmentboog met een decoratieve boogtrommel te zien. De brede getoogde ingang, rechts van het woongedeelte, is later dichtgemetseld. Uiterst rechts bevindt zich de deelingang met een dubbele deur.

Bronnen:

  • Beschrijving gemeentelijk monument, 2004.